De 5 valkuilen voor een beginnende belegger

 

Je hebt eindelijk een beleggingsrekening geopend en de eerste €5.000,– gestort. Tevens heb je als beginnende belegger jouw beleggingshorizon bepaald en weet je in welke sectoren je wilt gaan investeren. Echter hoef jij niet opnieuw het wiel uit te vinden en kun jij leren van de diverse beleggers die jou al voor zijn geweest.

Wij van investormania.nl hebben de meest voorkomende valkuilen voor de (beginnende) belegger onder elkaar gezet zodat jij extra gelden in jouw zak houdt om betere rendementen te behalen!

Dit zijn de 5 valkuilen voor de (beginnende) belegger:

 • Onwetendheid
  De beginnende belegger is vaak nog ietwat onwetend. Dit is uiteraard begrijpelijk echter wanneer de belegger zich hiervan bewust is kan de belegger meer informatie inwinnen zodat bepaalde fouten niet hoeven te worden gemaakt. Bepaal dus eerst jouw beleggershorizon, bepaal de sectoren waarin je wenst te investeren en doe adequaat onderzoek. Daarnaast adviseren wij van investormania.nl om jezelf goed te onderleggen. Bestel bijvoorbeeld het boek “The little book that beats the market” of “The intelligent Investor”. 
 • Te snel handelen
  Vaak gaan beginnende beleggers te snel aan de slag. De belegger hoort een tip en wilt gelijk gaan handelen, echter vergeet hij/zij goed research te doen. Wanneer je op iedere tip gelijk gaat handelen zul je ook vaak een misstap begaan en dat is uiteraard zonde van jouw geld! Doe dus altijd goed onderzoek naar het desbetreffende aandeel en kijk of dit aandeel past in jouw beleggersprofiel. 
 • Geen ‘stalen’ ballen
  Er is zeer veel emotie aanwezig op de beurs. De beurs is erg gevoelig voor verschillende gebeurtenissen. Een aanslag, een mogelijke oorlog, een slechte oogst, een virus etc. Vergeet niet dat op de lange termijn een aandeel zich vaak weer herstelt. Het is uiteraard verstandig om verlies te nemen als je geen vertrouwen meer hebt in het bedrijf, echter een crisis geeft ook de mogelijkheid om je weer in te kopen met een korting. Wanneer je direct je aandelen verkoopt als deze in de min zakt, zal je naast verlies ook telkens weer transactiekosten dienen te betalen om nieuwe aandelen te kopen. 
 • Focus op de korte termijn
  Wanneer je als beginnende belegger je beleggingshorizon duidelijk hebt en weet in welke sectoren je wilt investeren, is het belangrijk jezelf daar aan te houden. Veel beginnende beleggers willen snel geld verdienen. Over het algemeen (bijna altijd) loop je daardoor ook een veel hoger risico. Als je niet na één jaar al wilt stoppen met beleggen omdat jouw gokjes niks hebben opgeleverd, adviseren wij om de basis van jouw beleggingen goed uit te stippelen. Daarnaast is het verstandig om niet al de aandelen die je wilt kopen op één moment te kopen maar de aankopen te spreiden. Wanneer je uiteindelijk jouw basis portfolio hebt opgebouwd en dit enkele jaren goed bijhoudt en laat renderen krijg je rendement op rendement waardoor je sneller een mooie groei in je portfolio realiseert.
 • Niet voldoende spreiding
  Het spreekwoord ‘niet al je eieren in één mandje stoppen’ is ook met het investeren in op de beurs een juist gezegde. Het is niet verstandig om jouw gehele vermogen in één aandeel te steken. Door diverse aandelen in verschillende sectoren te kopen, bouw je meer zekerheid in jouw portfolio. Het is tevens raadzaam om totaal verschillende sectoren als energie of technologie te kiezen zodat deze niet afhankelijk zijn van elkaar en de correlatie minimaal is

Heb je zelf nog enkele goede toevoegingen of valkuilen welke jij bent tegengekomen, schroom dan niet deze te delen met onze community! Wil je meer lezen over zelf beleggen of middels een fonds beleggen, lees dan het artikel op onze site.

Veel belegplezier toegewenst en hou de valkuilen in de gaten!

 

*LET OP Investormania.nl heeft in bovengenoemde content gebruik gemaakt van enkele affiliate links. Indien jij op één van deze links klikt, zal jij worden doorverwezen naar de website van de aanbieder. Wanneer jij via deze link iets koopt, dan krijgt Investormania.nl daar een kleine vergoeding voor. Deze vergoeding wordt door het bedrijf aan Investormania.nl betaald en heeft geen enkele gevolgen voor jou. Jij betaalt dus de originele prijs en niets extra’s. Investormania.nl geeft alleen tips en informatie ter kennisgeving en wij zijn op geen enkele wijze aansprakelijk. Dit artikel bevat geen financieel advies. Investormania.nl is geen financieel expert en wij delen alleen onze eigen ervaringen en kennis over diverse mogelijke investeringen en beleggingen. Je dient altijd zelf goed onderzoek te doen want investeren en beleggen brengt risico’s met zich mee, je zou een (groot) deel van jouw inleg kunnen verliezen.