Het lijkt een simpele vraag. Hoe koop je een woning? Echter komt er zeer veel kijken bij de gehele procedure van bezichtigen tot het uiteindelijke koopovereenkomst tekenen en de definitieve sleuteloverdracht. 

Alvorens je een woning koopt dien je uiteraard na te gaan hoeveel je überhaupt kunt lenen. Heb je veel eigen geld? Heb je al veel leningen of nog een oude studieschuld? Dit soort vragen zal de hypotheekverstrekker willen weten. Ga je het huis alleen kopen of samen met jouw vriendin? Wij van investormania.nl adviseren niet om maximaal te lenen. Wanneer jij maximaal €400.000,– kan lenen, adviseren wij naar huizen te kijken welke 10 a 20% minder waard zijn. Hierdoor hou jij nog geld over om te investeren in de woning en heb jij nog wat extra geld over iedere maand om van te leven of juist te beleggen. 

Wanneer je weet wat je kunt lenen begint de volgende stap. Waar wil je eigenlijk wonen? In welke stad? Dicht bij jouw werk of ouders? Hoe groot dient het huis te zijn? Verwacht je binnenkort gezinsuitbreiding? Wil je een nieuwbouw of juist een pand uit de jaren 60? Dit soort vragen zijn heel belangrijk alvorens goed duidelijk te hebben, anders zie je door de bomen jouw droomhuisje niet meer!

Als je weet wat je kunt lenen en weet aan welke voorwaarden jouw woning moet voldoen, kan de zoektocht echt beginnen. Het is verstandig om jezelf in te schrijven bij Funda en jouw zoekwensen op te slaan. Verder kun je diverse makelaarskantoren in de regio waar jij zoekt contacten om aan te geven wat jouw zoekwensen zijn. Daarnaast zou je een aankoopmakelaar in de handen kunnen nemen om het gehele proces te versoepelen en waarschijnlijk te versnellen.

Indien jij de woning hebt gevonden, welke voldoet aan jouw wensen kun je een bezichtiging inplannen. Indien je ook na deze bezichtiging positief bent kun je overwegen om een bieding uit te brengen. Dit is uiteraard erg spannend echter zijn er maar een paar punten welke van belang zijn erin te vermelden:

  • De koopprijs welke jij bereid bent te bepalen;
  • Per wanneer jij de woning wenst af te nemen;
  • Eventuele voorbehouden. 

*Wij hebben een geheel artikel met een standaard opzet biedingsvoorstel uitgewerkt en is tevens op onze website te vinden.

Wanneer jij de koopprijs hebt bepaald en weet wanneer je kan afnemen is het van belang dat de voorbehouden goed staan vermeld. Wil jij bijvoorbeeld eerst nog een bouwtechnische keuring laten uitvoeren? Heb jij de zekerheid dat jij kan afnemen of dien jij nog een voorbehoud financiering op te nemen? 

Geef ook altijd aan wanneer deze voorbehouden vervallen. Wanneer de makelaar bij jou terugkomt zal hij vaak nog proberen wat extra’s op te halen voor de verkoper. Wanneer deze onderhandeling is afgerond zal de concept koopovereenkomst worden opgemaakt. Deze eerste overeenkomst wordt ook wel de voorlopige koopovereenkomst genoemd. Let altijd goed op dat de kadastrale nummers kloppen en dat de overige punten goed zijn overgenomen uit jouw eerdere voorstel.

Wanneer tevens de voorlopige koopovereenkomst is getekend, kun je het tijdstip inplannen voor de definitieve ondertekening van de koopovereenkomst en wanneer de sleuteloverdracht plaats zal vinden. Let goed op dat je de meterstanden goed opneemt zodat jij ook alvast jezelf kan aanmelden bij de desbetreffende nutsbedrijven.

Wij van investormania.nl hopen dat je een goed eerste inzicht hebt inzake de stappen welke je dient te nemen. Zoals je ziet komt er meer bij kijken dan je denkt. Succes met de zoektocht en het kopen van jouw woning!

 

 

 

 

*LET OP Investormania.nl heeft in bovengenoemde content gebruik gemaakt van enkele affiliate links. Indien jij op één van deze links klikt, zal jij worden doorverwezen naar de website van de aanbieder. Wanneer jij via deze link iets koopt, dan krijgt Investormania.nl daar een kleine vergoeding voor. Deze vergoeding wordt door het bedrijf aan Investormania.nl betaald en heeft geen enkele gevolgen voor jou. Jij betaalt dus de originele prijs en niets extra’s. Investormania.nl geeft alleen tips en informatie ter kennisgeving en wij zijn op geen enkele wijze aansprakelijk. Dit artikel bevat geen financieel advies. Investormania.nl is geen financieel expert en wij delen alleen onze eigen ervaringen en kennis over diverse mogelijke investeringen en beleggingen. Je dient altijd zelf goed onderzoek te doen want investeren en beleggen brengt risico’s met zich mee, je zou een (groot) deel van jouw inleg kunnen verliezen.