Steeds meer investeerders vragen zich af of ze direct in vastgoed dienen te beleggen of indirect. Wat vaak wordt vergeten is dat je met een relatief laag bedrag al in vastgoed kan investeren door indirect te beleggen. Dit kan een vastgoedfonds zijn als NSI, Vastned of een ander beursgenoteerd vastgoedbedrijf. Uiteraard kun je ook kiezen voor een niet beursgenoteerd vastgoedfonds.

INDIRECT BELEGGEN

 

Wanneer je indirect investeert in een vastgoedfonds, heb je zelf dus veel minder invloed (omdat je niet alleen eigenaar bent van de stenen), echter heb je vaak ook een ruime risico spreiding. Je zou bijvoorbeeld al voor 1000e tot 10000e een participatie kunnen kopen in een vastgoedfonds (niet beursgenoteerd). Echter zit je dan vaak wel vast aan een minimaal termijn van 7 a 10 jaar. Het is lastig om deze participatie te verkopen. Als je wel de mogelijkheid wilt hebben om snel jouw deel te verkopen, dan kun je beter in een beursgenoteerd vastgoedfonds beleggen. De aandelen uit dit fonds kun je op de beurs verkopen wanneer jij dat wil, je bent hierdoor erg liquide. 

DIRECT BELEGGEN

 

Wanneer je direct in vastgoed doet investeren. Krijg je zelf al de huurpenningen, echter dien jij ook het onderhoud te betalen. Het risico is dan groter echter het potentiele rendement ook. Net zoals diverse vastgoedfondsen kun je als je direct in vastgoed gaat beleggen ook kiezen uit een veelvoud van mogelijkheden. Kies je om retail objecten aan te schaffen, of ga je juist een logistieke hal kopen. Het kan uiteraard ook dat jij je gaat focussen op woningen! 

Kortom vraag jezelf af hoe lang jouw beleggingshorizon is en of jij het niet erg vindt om de investering voor een langere periode vast te zetten. Daarnaast is het belangrijk om in te schatten welk risico jij wenst te lopen. Je kunt uiteraard ook in direct vastgoed investeren met meerdere andere investeerders, je dient dan de winst te delen, echter worden de kosten voor het onderhoud/leegstand ook gedeeld en loop jij als belegger minder risico. 

Het mooie van direct vastgoed is dat de huurder jouw hypotheek aflost, jouw stenen in de loop der jaren vaak meer waard worden en jij daarnaast nog iedere maand wat huurpenningen ontvangt. Wanneer je een woning wil kopen en een bieding wilt gaan doen lees dan hier hoe!

 

 

 

 

 

 

*LET OP Investormania.nl heeft in bovengenoemde content gebruik gemaakt van enkele affiliate links. Indien jij op één van deze links klikt, zal jij worden doorverwezen naar de website van de aanbieder. Wanneer jij via deze link iets koopt, dan krijgt Investormania.nl daar een kleine vergoeding voor. Deze vergoeding wordt door het bedrijf aan Investormania.nl betaald en heeft geen enkele gevolgen voor jou. Jij betaalt dus de originele prijs en niets extra’s. Investormania.nl geeft alleen tips en informatie ter kennisgeving en wij zijn op geen enkele wijze aansprakelijk. Dit artikel bevat geen financieel advies. Investormania.nl is geen financieel expert en wij delen alleen onze eigen ervaringen en kennis over diverse mogelijke investeringen en beleggingen. Je dient altijd zelf goed onderzoek te doen want investeren en beleggen brengt risico’s met zich mee, je zou een (groot) deel van jouw inleg kunnen verliezen.