Wanneer je eindelijk na weken scrollen door Funda die ene mooie woning hebt gevonden en de bezichtiging hebt ingepland. Ontmoet je tijdens de bezichtiging de verkopende makelaar. Vaak heeft deze verkopende makelaar een vlotte babbel en gladde praatjes. Laat je niet voor de gek houden en neem onderstaande 6 tips ter harte:
- Ik zou als ik jou was….
Let op als de verkopende makelaar teveel op jullie ‘stoel’ gaat zitten. Vergeet niet dat de verkopende makelaar zijn of haar courtage krijgt van de verkopende partij en niet van jullie. De verkopende makelaar treed dan ook op namens de verkoper en over het algemeen zal daar zijn belang liggen. Blijf dus altijd op jouw hoede als de verkopende makelaar teveel informatie deelt.
- Heb vanmorgen al 20 bezichtigingen gehad….
Uiteraard is de woningmarkt vandaag de dag oververhit en is er sprake van een ‘verkopersmarkt’ en niet van een ‘kopersmarkt’. Echter wanneer de makelaar maar blijft herhalen dat er zoveel andere kapers op de kust liggen moet je toch even opletten. Het is namelijk vaak ook een truc van de verkopende makelaar om de prijs op te drijven door te zeggen dat er zeer veel andere gegadigden zijn. Vaak zal de verkopende makelaar dan ook middels een ‘gesloten enveloppe’ werken. Dit houdt in dat iedereen éénmalig een eindbieding mag doen. Laat je niet onnodig ‘opfokken’ en blijf rustig.
- Sorry er kan niet worden onderhandeld….
Wanneer de verkopende makelaar op voorhand al aangeeft dat het geen zin heeft om onder de vraagprijs te bieden hoeft dat niet te betekenen dat dit echt zo is. Wees alert, wellicht is er best veel achterstallig onderhoud te bekennen in de woning en accepteert de verkopende partij uiteindelijk wel een voorstel welke onder de vraagprijs is gelegen. Uiteraard zal dit niet snel gebeuren bij een geheel verbouwd jaren 30 huis op een top locatie, omdat heel Nederland hier naar op zoek is, echter zijn er ook nog voldoende locaties welke te koop staan waar men gewoon nog steeds vandaag de dag onder de vraagprijs kan bieden.
- Splitten maar?
De standaard reactie van de verkopende makelaar gedurende een onderhandeling is ‘zullen we het verschil maar splitten?’. Dit suggereert dat wanneer de koper alsmede verkoper allebei nog een klein beetje water bij de wijn doet men genegen is om tot een deal te komen. Wanneer dit er uiteindelijk voor zorgt dat jij jouw budget te boven gaat, dien je hier niet mee in te stemmen. Je dient daarom altijd goed jouw budget in de gaten te houden. Daarnaast gebeurt het vaak genoeg dat een verkopende partij alsnog instemt met het originele bod als de overige voorwaarden bijvoorbeeld beter zijn dan de andere biedingen. Denk hierbij aan ‘geen voorbehoud financiering’ of de mogelijkheid dat je als koper geen bouwtechnische keuring hoeft te realiseren (is uiteraard niet gezegd dat dit de verstandigste keuze is).
- Nee dit is een rustige straat en de woning is instapklaar…
Menig makelaar kiest de dagen om te bezichtigen zorgvuldig. Niet doordeweeks tot 17 uur omdat dan de kijkers het geluid van de onderliggende kinderopvang horen. Of de makelaar doet snel al de ramen dicht, want de ‘rustige weg’ blijkt eigenlijk best wel druk te zijn. Doe daarom altijd even het raam open en loop ook op andere tijdstippen door de straat om de buurt te verkennen. Staat er een supermarkt wagentje vol lege kratjes bij de buren in de tuin? Dit kan zo maar een indicatie zijn dat het om een studentenhuis gaat. Kortom kijk goed om je heen en voor de één is de woning instapklaar en voor een ander dient er nog van alles aan te gebeuren. Laat je daarom goed adviseren en kijk altijd naar jouw budget!
- Ik moet het echt nu weten…
Tuurlijk vandaag de dag is het gekkenhuis in de woningmarkt. Maar vergeet niet dat jij als koper de enige bent die het tempo uiteindelijk bepaald. Uiteraard vis je hierdoor af en toe achter het net, maar laat je niet onder druk zetten door maar snel een bod uit te brengen, voordat je jouw eigen onderzoek hebt afgerond. Heb je al gekeken naar de fundering in de omgeving? Veel funderingscodes zijn middels de desbetreffende gemeente in te zien. Ga ook altijd naar de hypotheekadviseur of jouw eigen bank zodat je goed weet wat je bestedingsruimte is.
Kortom laat je niet gek maken door de verkopende makelaar! Blijf rustig en sluit uiteindelijk de deal waar jij een goed gevoel bij hebt! Lees ook het artikel over opstellen van een koopvoorstel van een woning op onze website.
*LET OP Investormania.nl heeft in bovengenoemde content gebruik gemaakt van enkele affiliate links. Indien jij op één van deze links klikt, zal jij worden doorverwezen naar de website van de aanbieder. Wanneer jij via deze link iets koopt, dan krijgt Investormania.nl daar een kleine vergoeding voor. Deze vergoeding wordt door het bedrijf aan Investormania.nl betaald en heeft geen enkele gevolgen voor jou. Jij betaalt dus de originele prijs en niets extra’s. Investormania.nl geeft alleen tips en informatie ter kennisgeving en wij zijn op geen enkele wijze aansprakelijk. Dit artikel bevat geen financieel advies. Investormania.nl is geen financieel expert en wij delen alleen onze eigen ervaringen en kennis over diverse mogelijke investeringen en beleggingen. Je dient altijd zelf goed onderzoek te doen want investeren en beleggen brengt risico’s met zich mee, je zou een (groot) deel van jouw inleg kunnen verliezen.