Het klinkt wellicht als een gekke vraag, maar eigenlijk is het een vraag die iedereen zichzelf zou moeten stellen. Uiteraard wil niemand dat gevoel hebben dat aan het einde van de maand je telkens op een houtje moet bijten of weer geld van de spaarrekening dient over te maken. Wil jij een beter financieel inzicht ga dan eens met onderstaande punten aan de slag. Zo krijg jij een beter beeld van jouw financiële situatie en kun je er ook mee aan de slag gaan.
Inhoudsopgave
- 1 1. Wat komt er iedere maand binnen?Allereerst kun je gaan kijken naar jouw primaire inkomsten. Heb jij een part time of full time baan of ben jij full time student en werk je daarnaast? Pak de bank afschriften van de laatste drie maanden er eens bij en kijk goed wat er iedere maand wordt bijgeschreven en op welke data.
- 2 2. Welke uitgaven heb jij iedere maand?Kijk met hetzelfde afschriftenoverzicht van punt 1 ook eens goed naar de uitgaven welke jij iedere maand maakt. Maak een overzicht en zet al de inkomsten en al de uitgaven onder elkaar met het desbetreffende bedrag erbij. Zo krijg je een goed beeld van welke kosten er iedere maand terugkomen (sportschool abonnementen, hypotheek, boodschappen etc.).
- 3 3. Ga strepenAan de hand van het overzicht van al de inkomsten en uitgaven onder elkaar, kun je aan de slag met een marker! Pak een marker erbij en kijk eens heel kritisch naar al de uitgaven en vraag jezelf af of deze niet omlaag kunnen (ander abonnement bij een ander Nutsbedrijf bijvoorbeeld) of kunnen worden stopgezet. Al de bedragen die omlaag kunnen of welke kunnen worden stopgezet in de toekomst kun je een kleurtje geven met de marker.
- 4 4. Optellen maarDoor aan de hand van stap 3 de diverse abonnementen te verlagen of de andere uitgaven te verkleinen of te elimineren, zorg jij ervoor dat jij meer maand overhoudt????. Dit resulteert in een directe win en zorgt ervoor dat jij volgende maand geld meer geld zou overhouden. Als je daarnaast ook gaat kijken naar de inkomstenkant en ook daar gaat focussen op nieuwe inkomstenbronnen ga je het vliegwiel pas echt aan het werk zetten (denk aan een bijbaan, blog schrijven, webshop starten etc.).
- 5 5. Download een appHet kan heel makkelijk zijn om een app te downloaden welke precies bijhoudt wat jij uitgeeft. Zo heb jij een goed overzicht van iedere maand en weet jij beter wat erin komt en wat eruit gaat. De ABN Amro heeft bijvoorbeeld GRIP ontwikkeld, welke je dus kunt downloaden om jouw financiële overzicht van jezelf iedere maand beter bij te kunnen houden.
- 6 6. Sparen om te investerenWanneer het je is gelukt om iedere maand geld over te houden en je ook wat geld hebt gespaard voor de grotere (onverwachte) uitgaven. Kun je aan de slag gaan met investeren. Wanneer je spaart om te investeren en dat stelselmatig blijft doen dan zal je op een gegeven moment jouw geld voor jou kunnen laten werken. Door iedere maand bijvoorbeeld wat (dividend)aandelen te kopen kun je rustig vermogen opbouwen en dividend ontvangen. Indien je jezelf nu afvraagt hoe je moet starten met beleggen lees dan dit artikel eens.
1. Wat komt er iedere maand binnen?
Allereerst kun je gaan kijken naar jouw primaire inkomsten. Heb jij een part time of full time baan of ben jij full time student en werk je daarnaast? Pak de bank afschriften van de laatste drie maanden er eens bij en kijk goed wat er iedere maand wordt bijgeschreven en op welke data.
2. Welke uitgaven heb jij iedere maand?
Kijk met hetzelfde afschriftenoverzicht van punt 1 ook eens goed naar de uitgaven welke jij iedere maand maakt. Maak een overzicht en zet al de inkomsten en al de uitgaven onder elkaar met het desbetreffende bedrag erbij. Zo krijg je een goed beeld van welke kosten er iedere maand terugkomen (sportschool abonnementen, hypotheek, boodschappen etc.).
3. Ga strepen
Aan de hand van het overzicht van al de inkomsten en uitgaven onder elkaar, kun je aan de slag met een marker! Pak een marker erbij en kijk eens heel kritisch naar al de uitgaven en vraag jezelf af of deze niet omlaag kunnen (ander abonnement bij een ander Nutsbedrijf bijvoorbeeld) of kunnen worden stopgezet. Al de bedragen die omlaag kunnen of welke kunnen worden stopgezet in de toekomst kun je een kleurtje geven met de marker.
4. Optellen maar
Door aan de hand van stap 3 de diverse abonnementen te verlagen of de andere uitgaven te verkleinen of te elimineren, zorg jij ervoor dat jij meer maand overhoudt????. Dit resulteert in een directe win en zorgt ervoor dat jij volgende maand geld meer geld zou overhouden. Als je daarnaast ook gaat kijken naar de inkomstenkant en ook daar gaat focussen op nieuwe inkomstenbronnen ga je het vliegwiel pas echt aan het werk zetten (denk aan een bijbaan, blog schrijven, webshop starten etc.).
5. Download een app
Het kan heel makkelijk zijn om een app te downloaden welke precies bijhoudt wat jij uitgeeft. Zo heb jij een goed overzicht van iedere maand en weet jij beter wat erin komt en wat eruit gaat. De ABN Amro heeft bijvoorbeeld GRIP ontwikkeld, welke je dus kunt downloaden om jouw financiële overzicht van jezelf iedere maand beter bij te kunnen houden.
6. Sparen om te investeren
Wanneer het je is gelukt om iedere maand geld over te houden en je ook wat geld hebt gespaard voor de grotere (onverwachte) uitgaven. Kun je aan de slag gaan met investeren. Wanneer je spaart om te investeren en dat stelselmatig blijft doen dan zal je op een gegeven moment jouw geld voor jou kunnen laten werken. Door iedere maand bijvoorbeeld wat (dividend)aandelen te kopen kun je rustig vermogen opbouwen en dividend ontvangen. Indien je jezelf nu afvraagt hoe je moet starten met beleggen lees dan dit artikel eens.
Uiteraard zijn bovenstaande punten niet allesomvattend, maar het is in ieder geval een begin om ervoor te zorgen dat jij voortaan niet aan het einde van de maand nog ‘een stukje maand overhoudt’. Als je meer wilt lezen over tips om geld te besparen lees dan meer op onze site hierover!
*LET OP Investormania.nl heeft in bovengenoemde content gebruik gemaakt van enkele affiliate links. Indien jij op één van deze links klikt, zal jij worden doorverwezen naar de website van de aanbieder. Wanneer jij via deze link iets koopt, dan krijgt Investormania.nl daar een kleine vergoeding voor. Deze vergoeding wordt door het bedrijf aan Investormania.nl betaald en heeft geen enkele gevolgen voor jou. Jij betaalt dus de originele prijs en niets extra’s. Investormania.nl geeft alleen tips en informatie ter kennisgeving en wij zijn op geen enkele wijze aansprakelijk. Dit artikel bevat geen financieel advies. Investormania.nl is geen financieel expert en wij delen alleen onze eigen ervaringen en kennis over diverse mogelijke investeringen en beleggingen. Je dient altijd zelf goed onderzoek te doen want investeren en beleggen brengt risico’s met zich mee, je zou een (groot) deel van jouw inleg kunnen verliezen.