De laatste tijd kun je niet om FIRE heen. Maar wat is het nu precies en wat zou je ervan kunnen leren? Investormania.nl heeft het één en ander uitgezocht en een kort artikel hieraan gewijd. FIRE staat voor ‘Financial Independence, Retire Early’. Met andere woorden hoe word je financieel onafhankelijk en kun je vroeg met pensioen?

Sinds enkele jaren is de FIRE beweging enorm gegroeid en heeft het ook meer aanhangers gekregen. Fire is een manier van leven geworden voor veel mensen. Men laat ook zien dat je met een scherpe focus, uithoudingsvermogen en voldoende tijd zelf financieel onafhankelijk kan worden en in staat bent om eerder met pensioen te gaan of juist minder te gaan werken.

Minder spenderen

Het klinkt heel eenvoudig maar het is één van de belangrijkste inzichten die de Fire beweging met haar volgers deelt. Door minder uit te geven bespaar je iedere maand direct. Dit is natuurlijk niks nieuws en wij hebben er ook al diverse artikelen over geschreven. Echter waar de Fire beweging zich tevens op richt is dat je met het geld dat je niet meer uitgeeft juist gaat beleggen in bijvoorbeeld index trackers of jouw hypotheek doet aflossen (vandaag de dag met de lage rente wellicht niet het beste idee). Zo gaat het dubbel zo snel. Aan de ene kant doe je iedere maand minder spenderen en aan de andere kant bespaar je waar je kunt besparen. De gelden die je hierdoor over houdt beleg in je index trackers en hoe meer je kunt besparen des te meer kun je beleggen in index trackers. 

Financieel onafhankelijk

Iedereen wil graag financieel onafhankelijk zijn. Maar wat is nu financieel onafhankelijk? Een KLM piloot die 250.000 euro per jaar verdient en daarvan iedere euro uitgeeft zal meer vermogen dienen te hebben om zichzelf financieel onafhankelijk te noemen dan een ander persoon die bijvoorbeeld 50.000 euro verdient echter veel minder uitgeeft. Er zijn diverse onderzoeken geweest die hebben aangetoond dat de afgelopen 100 jaar het gemiddelde rendement van over de gehele wereld 7% bedroeg. Je kunt dus een tracker kopen met een mandje wereldwijde aandelen en zo een minder hoog risico lopen dan dat je gokt op enkele aandelen. Indexfondsen zijn over het algemeen voordelig, stabiel en betrouwbaar omdat je precies ziet waar de indexfondsen in beleggen.

Hoeveel geld heb je dan nodig?

Door te kijken naar wat jij nodig hebt en een financieel plan op te stellen krijg je meer inzichten in hoe groot je vermogen dient te zijn om ervan te kunnen leven. Stel dat je namelijk per jaar 20.000 euro uitgeeft (netto) en je wenst te stoppen met werken en niet op een grotere voet zou gaan leven, dan dat je vandaag de dag al doet, dan is er een handig trucje. Door jouw uitgavenpatroon van 20.000 euro te vermenigvuldigen met 25 kom je uit op een vermogen van 500.000 euro. In dit voorbeeld zou je dus met een vermogen van 500.000 euro de rest van jou leven kunnen leven van de rendementen op dit vermogen.

Wanneer je ook op een minder grote voet gaat leven komt de financiële onafhankelijkheid nog sneller binnen handbereik! Start vandaag nog met jezelf in te lezen en met gelden te besparen. Je hoeft namelijk geen 68 te zijn om te genieten van je pensioen en te gaan golfen, dat kan ook al veel eerder ????.

Mocht je dit artikel interessant vinden en meer willen lezen over geld besparen lees dan ook de volgende artikelen. Hoe dichtbij zijn jouw financiele dromen en tips&tricks voor beleggers.

 

*LET OP Investormania.nl heeft in bovengenoemde content gebruik gemaakt van enkele affiliate links. Indien jij op één van deze links klikt, zal jij worden doorverwezen naar de website van de aanbieder. Wanneer jij via deze link iets koopt, dan krijgt Investormania.nl daar een kleine vergoeding voor. Deze vergoeding wordt door het bedrijf aan Investormania.nl betaald en heeft geen enkele gevolgen voor jou. Jij betaalt dus de originele prijs en niets extra’s. Investormania.nl geeft alleen tips en informatie ter kennisgeving en wij zijn op geen enkele wijze aansprakelijk. Dit artikel bevat geen financieel advies. Investormania.nl is geen financieel expert en wij delen alleen onze eigen ervaringen en kennis over diverse mogelijke investeringen en beleggingen. Je dient altijd zelf goed onderzoek te doen want investeren en beleggen brengt risico’s met zich mee, je zou een (groot) deel van jouw inleg kunnen verliezen.