Een ETF heeft diverse voordelen. Maar wat zijn nu precies de diverse voordelen van ETF’s? Wij van investormania.nl hebben deze voor jou gemakkelijk opgesomd. Lees hieronder de diverse voordelen en laat ons weten indien wij er eentje zijn vergeten.

 1. Spreiding
  Door te investeren in een ETF krijg jij als belegger een grote spreiding. Een ETF volgt namelijk onderliggende aandelen, vastgoed of obligaties. Je dient er wel rekening mee te houden dat een AEX ETF bijvoorbeeld nog steeds alleen de 25 aandelen van de AEX in Nederland volgt. De spreiding is dan nog steeds in Nederland en niet in diverse andere continenten/landen.
 2. Rendement
  Diverse onderzoeken hebben reeds aangetoond dat men een hoger rendement realiseert door in een index te beleggen dan door actief zelf te beleggen. Vrijwel 80% van de fondsmanagers slagen er op de lange termijn namelijk niet in om de index, oftewel de benchmark, te verslaan.

 1. Kosten
  Het moge duidelijk zijn dat het vele male goedkoper is om een ETF te kopen dan al de onderliggende aandelen los aan te schaffen. Door in een ETF te investeren bespaar hoge kosten van fondsmanagers omdat de ETF veel goedkoper is dan een beleggingsfonds. Doordat een ETF veel goedkoper is dan een gemiddeld beleggingsfonds is het rendement op de lange termijn ook interessanter omdat je veel minder kosten kwijt bent.

 1. Transparant
  Een ETF is transparant omdat de ETF een index volgt. Hierdoor weet jij als investeerder precies waarin wordt belegd. Je kunt daarnaast de informatie over het desbetreffende ETF altijd inzien. In vergelijking met een gemiddeld beleggingsfonds is een ETF dus veel transparanter.

 1. Aankoop/Verkoop
  Een ETF is erg makkelijk te verkopen of aan te kopen. Dit maakt een ETF enorm flexibel omdat je ieder moment kunt instappen of uitstappen.

Zoals hierboven aangegeven zijn er diverse voordelen om in een ETF te investeren. Door één transactie heb je een mooie spreiding aangebracht in jouw beleggingsportefeuille. Daarnaast maak je lage transactie kosten en combineer je eigenlijk de voordelen van aandelen qua verhandelbaarheid en de spreiding van een beleggingsfonds. Mocht je meer willen lezen over waar je op dient te letten bij de aankoop van een ETF, lees dan het artikel “waar dien je op te letten bij de aankoop van een ETF?”

*LET OP Investormania.nl heeft in bovengenoemde content gebruik gemaakt van enkele affiliate links. Indien jij op één van deze links klikt, zal jij worden doorverwezen naar de website van de aanbieder. Wanneer jij via deze link iets koopt, dan krijgt Investormania.nl daar een kleine vergoeding voor. Deze vergoeding wordt door het bedrijf aan Investormania.nl betaald en heeft geen enkele gevolgen voor jou. Jij betaalt dus de originele prijs en niets extra’s. Investormania.nl geeft alleen tips en informatie ter kennisgeving en wij zijn op geen enkele wijze aansprakelijk. Dit artikel bevat geen financieel advies. Investormania.nl is geen financieel expert en wij delen alleen onze eigen ervaringen en kennis over diverse mogelijke investeringen en beleggingen. Je dient altijd zelf goed onderzoek te doen want investeren en beleggen brengt risico’s met zich mee, je zou een (groot) deel van jouw inleg kunnen verliezen.