Je wilt gaan beginnen met beleggen op de beurs, maar je vraag jezelf af wat een aandeel is? Geen probleem, je bent in ieder geval al de eerste stappen aan het zetten en jezelf aan het oriënteren! Lees hier meer over wat een aandeel nu eigenlijk is.

Een aandeel is eigenlijk een bewijs van mede-eigendom van een bepaalde onderneming. Als je op de beurs een aandeel koopt koop je dus een stukje eigendom van een onderneming welke beursgenoteerd is.

Wanneer een bedrijf winst maakt, deelt het bedrijf de winst vaak voor een gedeelte met de aandeelhouder. Dit noemt men dan dividend. Dividend is dus een ander woord voor winstuitkering aan de aandeelhouder. Het kan ook zijn dat een bedrijf geen dividend uitbetaald en de winsten weer investeert in het bedrijf zelf of bijvoorbeeld de winst gebruikt om eigen aandelen in te kopen. Wanneer een bedrijf de winsten of andere gelden gebruikt om eigen aandelen in te kopen, zal het desbetreffende aandeel vaak ook stijgen en meer waard worden. Wil jij een dividendportefeuille opbouwen, lees dan meer hieromtrent op onze site!

Wanneer het met een bedrijf goed gaat, zal het aandeel op de beurs stijgen. Wanneer een bedrijf negatief in het nieuws is en slechte kwartaalcijfers naar buiten brengt is het normaal gesproken een logisch gevolg dat het aandeel zal dalen en daardoor minder waard wordt op de beurs.

Hopelijk begrijp jij nu beter wat een aandeel is en wat dividend is. Lees dan de tips voor iedere beginnende belegger op onze website.

 

*LET OP Investormania.nl heeft in bovengenoemde content gebruik gemaakt van enkele affiliate links. Indien jij op één van deze links klikt, zal jij worden doorverwezen naar de website van de aanbieder. Wanneer jij via deze link iets koopt, dan krijgt Investormania.nl daar een kleine vergoeding voor. Deze vergoeding wordt door het bedrijf aan Investormania.nl betaald en heeft geen enkele gevolgen voor jou. Jij betaalt dus de originele prijs en niets extra’s. Investormania.nl geeft alleen tips en informatie ter kennisgeving en wij zijn op geen enkele wijze aansprakelijk. Dit artikel bevat geen financieel advies. Investormania.nl is geen financieel expert en wij delen alleen onze eigen ervaringen en kennis over diverse mogelijke investeringen en beleggingen. Je dient altijd zelf goed onderzoek te doen want investeren en beleggen brengt risico’s met zich mee, je zou een (groot) deel van jouw inleg kunnen verliezen.