Cryptovaluta komen met vlagen in het nieuws voorbij. Bijvoorbeeld wanneer de waarde van bitcoin op dat moment enorm gestegen of gedaald is, of bijvoorbeeld wanneer er een beurs is gehackt en cryptovaluta buit is gemaakt. Maar wat zijn cryptovaluta nu precies?
Inhoudsopgave
DIGITALE MUNT
Het woord valuta geeft het al aan, cryptovaluta zijn digitale ruilmiddelen, of in andere woorden een cryptovaluta is een digitale munt. Je kunt er mee betalen zonder tussenkomst van bank of andere derde partij (consumentenbond / belastingdienst). Bitcoin is misschien wel de meest bekende maar wist je dat er duizenden verschillende crypto’s in omloop zijn (coinmarketcap)?
BLOCKCHAIN TECHNIEK
Bitcoin en andere Cryptovaluta maken gebruik van de blockchain techniek. Hierbij wordt informatie, zoals bijvoorbeeld transacties, versleuteld bijgehouden in een openbaar grootboek door verschillende computers (ook wel knooppunten of nodes genoemd) in een netwerk. De verschillende nodes valideren nieuwe transacties waarna deze op de blockchain worden opgeslagen. Hiermee wordt voorkomen dan één enkele partij informatie kan aanpassen of data op de blockchain kan manipuleren. Deze foute transacties worden namelijk niet gevalideerd en overgenomen door de andere nodes in het netwerk.
DIVERSE WHITEPAPERS
Voordat je in een cryptovaluta gaat investeren is het verstandig om je in die specifieke munt(en) en de toegepaste technologie die zij hebben of aan het ontwikkelen zijn in te lezen. De meeste projecten hebben een zogenoemde whitepaper waarin onder andere het doel van de munt wordt besproken en een roadmap wordt aangegeven. Als je verschillende projecten bekijkt zul je zien dat elke cryptomunt een ander gebruiksdoel nastreeft. Zo zul je bijvoorbeeld zien dat sommige cryptovaluta uitermate geschikt zijn om bepaalde contracten vast te leggen zonder dat je de tegenpartij hoeft te vertrouwen (zie Ethereum en hun smart contracts toepassingen) en andere cryptovaluta worden bijvoorbeeld gebruikt in een betaalsysteem waarbij snel verschillende valuta kan worden omgezet en verstuurd (zie Ripple en Stellar Lumen).
HANDELSPLATFORMEN
Bij cryptovaluta komen er in principe geen banken aan te pas. Je kan aan crypto’s komen via verschillende handelsplatformen, hier kan je euro’s omwisselen voor crypto. Voorbeelden van handelsplatformen zijn kraken, coinbase en poloniex. https://www.litebit.eu/nl/kopen/bitcoin
Als je weet waarin je wilt investeren begint de zoektocht naar een goede en betrouwbaar handelsplatform waar die specifieke munt wordt verhandeld. Op onder andere coinmarketcap is te zien welke munt waar wordt verhandeld. Een aantal van deze platformen bieden informatie aan hoe je kan handelen in cryptovaluta en het is verstandig om deze info tot je te nemen voordat je aan handelen begint (zie deze twee voorbeelden):
- https://blog.kraken.com/post/3608/the-markets-series-part-2-explaining-crypto-trading/
- https://academy.binance.com/en
Op sommige van deze platformen kan je makkelijk via bijvoorbeeld iDeal cryptovaluta aankopen (litebit). Op andere platformen kan je professioneel handelen en uitgebreide orders plaatsen of handelen met gebruik van een hefboom (extra opletten!). Voordat je op een platform kan handelen wordt normaal gesproken gevraagd om identificatie gegevens op te sturen. Handelsplatformen zijn namelijk hiertoe verplicht om witwassen (AML / Anti-money laundering) tegen te gaan en te weten wie ze toelaten op hun platform (KYC know your customer).
WALLET
Wanneer je crypto’s hebt aangekocht kan je deze naar je eigen wallet (rekening) sturen zodat je zelf de digitale munten kan beheren. Je wallet heeft een publiek adres (vergelijkbaar met een rekeningnummer waar je geld naar toe kan overmaken) en een wachtwoord (ook wel secret of private key genoemd). Dit wachtwoord deel je vanzelfsprekend met niemand, wie het wachtwoord heeft, heeft toegang tot de wallet en beheert daarmee ook de digitale valuta in deze wallet. Wil je hier meer over weten, kijk dan bijvoorbeeld op https://www.ledger.com/.
MEER INFORMATIE
Ben je enthousiast en wil je meer te weten komen over Bitcoin en de andere coins kijk dan voor meer info op één van onderliggende sites:
- https://bitcoin.nl/over-bitcoin
- https://www.consumentenbond.nl/beleggen/investeren-in-cryptovaluta
- https://www.consumentenbond.nl/veilig-internetten/blockchain
- https://www.kaspersky.nl/resource-center/definitions/what-is-cryptocurrency
Hopelijk ben je weer wat wijzer geworden. Een investering in een bitcoin of andere coin kan een onderdeel zijn van jouw beleggingsportefeuille. Heb al wel duidelijk wat jouw persoonlijke beleggingshorizon is? Zo niet, lees er dan snel meer over op onze website!
*LET OP Investormania.nl heeft in bovengenoemde content gebruik gemaakt van enkele affiliate links. Indien jij op één van deze links klikt, zal jij worden doorverwezen naar de website van de aanbieder. Wanneer jij via deze link iets koopt, dan krijgt Investormania.nl daar een kleine vergoeding voor. Deze vergoeding wordt door het bedrijf aan Investormania.nl betaald en heeft geen enkele gevolgen voor jou. Jij betaalt dus de originele prijs en niets extra’s. Investormania.nl geeft alleen tips en informatie ter kennisgeving en wij zijn op geen enkele wijze aansprakelijk. Dit artikel bevat geen financieel advies. Investormania.nl is geen financieel expert en wij delen alleen onze eigen ervaringen en kennis over diverse mogelijke investeringen en beleggingen. Je dient altijd zelf goed onderzoek te doen want investeren en beleggen brengt risico’s met zich mee, je zou een (groot) deel van jouw inleg kunnen verliezen.