Je bent smoorverliefd en gaat samenwonen met jouw droomvrouw/man. Of wellicht woon je al samen en ga je een nieuwe stap aan in de relatie en ga je een huis kopen samen. Dit is het moment om een samenlevingscontract af te sluiten, echter waar dien je op te letten?

Waar op te letten?

Met het opstellen van een samenlevingscontract (hierna te noemen contract) heb je de mogelijkheid om diverse afspraken te maken tussen jou en jouw levenspartner. In dit contract kun je diverse afspraken maken over:

  • De verdeling van de kosten voor bijvoorbeeld de boodschappen, de woonlasten, de kleding, het uit eten etc.;
  • De diverse bankrekeningen;
  • De huidige spaarrekening en schulden;
  • De mogelijke kosten voor het verzorgen en opvoeden van een huisdier of kinderen;
  • De verdeling van de diverse bezittingen wanneer jij en jouw partner uit elkaar gaan;
  • De verdeling van het eventuele koophuis wanneer jullie niet meer samenwonen of uit elkaar gaan;
  • De verdeling met het opgebouwde pensioen;
  • Een verblijvingsbeding (Hierin staan afspraken tussen jou en jouw partner indien één van jullie komt te overlijden, zodat je weet wat er met de (gemeenschappelijke) bezittingen gebeurd).

Tevens een aanvullend testament?

Door een samenlevingscontract aan te gaan ben je nog niet automatisch ook elkaars erfgenaam. De erfgenamen zijn de eventuele kinderen. Indien er (nog) geen kinderen zijn, zijn de erfgenamen jouw ouders of broers en zussen. Door jouw testament aan te passen kun jij ervoor zorgen dat jouw partner wel erfgenaam wordt. Let wel dat een testament alleen nodig is als jullie eigen bezit of vermogen hebben. Dus wanneer er bijvoorbeeld een eigen koophuis wordt gekocht, is het aan te raden om ook een testament aan te laten passen of op te laten maken.

Zelf opstellen of middels notaris?

Je kunt dit samenlevingscontract zelf opstellen echter is het verstandig om dit toch te laten doen bij de notaris. Je betaalt dan uiteraard wel kosten, echter dan is het ook goed geregeld en staan de afspraken duidelijk op papier. Wanneer je een partnerpensioen uiteindelijk wenst te ontvangen dan zal een dit contract sowieso door een notaris dienen te worden opgesteld. Er zijn maar twee voorwaarden om een notarieel samenlevingscontract op te laten stellen:

  1. Je dient beiden meerderjarig te zijn (ouder dan 18);
  2. Je mag beiden niet onder curatele staan.

Eventuele belastingen?

De belastingen zullen door een samenlevingscontract niet perse verminderen. Over het algemeen woon je al samen dus de meerpersoonshuishoudens belasting voor het grofvuil van de gemeente zal gelijk blijven. Indien je belasting technisch minder wilt gaan betalen kun je een fiscaal partnerschap overwegen. Door fiscaal partner te worden krijg je diverse voordelen. Door de gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten te verdelen heeft dit invloed op de aangifte inkomstenbelasting.

Hopelijk heb jij een beter beeld gekregen van de mogelijkheden die een samenlevingscontract jou kunnen bieden en wellicht wil je wel een fiscaal partnerschap aan gaan. Je kunt ook samen gaan beleggen door een gezamenlijke beleggingsrekening te openen. Lees  meer over hoe te starten met beleggen en kijk eens of jullie financiele dromen werkelijkheid kunnen worden op onze website.

 

*LET OP Investormania.nl heeft in bovengenoemde content gebruik gemaakt van enkele affiliate links. Indien jij op één van deze links klikt, zal jij worden doorverwezen naar de website van de aanbieder. Wanneer jij via deze link iets koopt, dan krijgt Investormania.nl daar een kleine vergoeding voor. Deze vergoeding wordt door het bedrijf aan Investormania.nl betaald en heeft geen enkele gevolgen voor jou. Jij betaalt dus de originele prijs en niets extra’s. Investormania.nl geeft alleen tips en informatie ter kennisgeving en wij zijn op geen enkele wijze aansprakelijk. Dit artikel bevat geen financieel advies. Investormania.nl is geen financieel expert en wij delen alleen onze eigen ervaringen en kennis over diverse mogelijke investeringen en beleggingen. Je dient altijd zelf goed onderzoek te doen want investeren en beleggen brengt risico’s met zich mee, je zou een (groot) deel van jouw inleg kunnen verliezen.