Hoe bereken je de omzet, afzet & winst?

Wij van investormania.nl hebben in dit artikel aandacht besteed aan de diverse formules die men kan gebruiken om de omzet, afzet en winst te berekenen. Deze stappen zijn tevens erg van belang voor de (beginnende) entrepreneur die een mogelijk business plan aan het uitwerken is.

Omzet

Wanneer men spreekt over de omzet bedoelt men het totaalbedrag van de verkopen van een bedrijf of organisatie in een specifieke periode. Indien er in een maand tijd 100 boeken worden verkocht voor een prijs van 10 euro is de omzet voor deze desbetreffende maand 1000 euro. Oftewel TO (totale omzet) = P (prijs) X q (quantum/hoeveelheid).

Afzet

De afzet is het aantal verkochte goederen. Denk hierbij aan de 100 boeken in het hierboven aangegeven voorbeeld. De afzet is daardoor altijd makkelijk te berekenen omdat men alleen hoeft te kijken naar hoeveel goederen er in een bepaalde periode zijn verkocht.

Winst

Het is natuurlijk erg belangrijk om goed te weten wat de (potentiele) winst is. De winst is het positieve verschil tussen de opbrengst en de kosten. Indien er geen positief verschil is spreekt men niet van een winst maar van een verlies. De formule welke men hanteert om de winst te berekenen is: TW (totale winst) = TO (Totale opbrengst) – TK (Totale kosten).

Bovenstaande voorbeelden zijn een zeer beknopte samenvatting van de termen Omzet, Afzet en Winst. Uiteraard dient het uiteindelijke resultaat van het desbetreffende bedrijf nog te worden gecorrigeerd voor overige lasten en baten zoals een mogelijke rente. Hierdoor kan men de ‘fiscale winst’ berekenen. De winst welke na aftrek van de diverse belastingen achterblijft wordt ook wel de ‘economische winst’ genoemd.

Hopelijk heb je een wat beter beeld gekregen van de verschillende termen. Mocht je nieuw zijn in de financiële wereld lees dan snel eens de overige artikelen over TIPS & TRICKS voor beleggen en lees meer over hoe dichtbij jouw FINANCIELE DROMEN zijn!

*LET OP Investormania.nl heeft in bovengenoemde content gebruik gemaakt van enkele affiliate links. Indien jij op één van deze links klikt, zal jij worden doorverwezen naar de website van de aanbieder. Wanneer jij via deze link iets koopt, dan krijgt Investormania.nl daar een kleine vergoeding voor. Deze vergoeding wordt door het bedrijf aan Investormania.nl betaald en heeft geen enkele gevolgen voor jou. Jij betaalt dus de originele prijs en niets extra’s. Investormania.nl geeft alleen tips en informatie ter kennisgeving en wij zijn op geen enkele wijze aansprakelijk. Dit artikel bevat geen financieel advies. Investormania.nl is geen financieel expert en wij delen alleen onze eigen ervaringen en kennis over diverse mogelijke investeringen en beleggingen. Je dient altijd zelf goed onderzoek te doen want investeren en beleggen brengt risico’s met zich mee, je zou een (groot) deel van jouw inleg kunnen verliezen.