Inhoudsopgave
Wat betekent BAR, NAR, REV, LTV?
De laatste tijd is investeren in vastgoed populair. Echter iedere (beginnende) investeerder zal al snel bepaalde termen naar zijn of haar hoofd krijgen gegooid als het gaat over investeren in ‘stenen’. Wij van investormania.nl hebben in dit artikel getracht de meest gebruikte termen wat nader toe te lichten in makkelijkere taal. Zo zal jij zien dat het allemaal niet zo heel ingewikkeld is als het lijkt. Hieronder tref jij het overzicht aan!
1. BAR (Bruto Aanvangsrendement)
Het bruto aanvangsrendement (BAR) is eenvoudig te berekenen. Je neemt de jaarhuur van het desbetreffende investeringsobject en deze deel je door de koopprijs. Zo weet jij als investeerder heel snel of het überhaupt een interessante belegging is. Vergeet echter niet om ook goed de NAR (zie onder) te berekenen, deze zegt meer over jouw investering dan de BAR, echter is de BAR een goede eerste indicatie.
2. NAR (Netto Aanvangsrendement)
Uiteraard is er naast de BAR ook een NAR aanwezig. Het netto aanvangsrendement is iets lastiger te berekenen als het bruto aanvangsrendement, echter wel belangrijker! De nar laat namelijk zien wat het daadwerkelijke rendement is welke jij zal maken op de vastgoedinvestering. Je kunt zelf de NAR berekenen door de jaarhuur van de investering erbij te pakken daar de exploitatiekosten vanaf te halen. De uitkomst dien jij te delen door de totale investering (kosten object + makelaarskosten + verhuurkosten + ovb etc). Let op dat de overdrachtsbelasting (OVB) recent is verhoogd naar 8% voor investeerders!
3. LTV (Loan to Value)
De Loan to Value is de verhouding tussen het eigen vermogen en het vreemd vermogen in het vastgoedobject. Wanneer je een pand koopt van 100.000 euro en daar een financiering van 60.000 euro bij aantrekt. Heb jij met dat beleggingspand een LTV van 60%. Je deelt hoogte van de financiering door de waarde van het object dat doe je maal 100%. Hoe hoger jouw LTV hoe hoger het risico dat de bank in een neergaande negatieve markt bij jou aanklopt met de eis om extra lening af te lossen.
4. REV (Rendement Eigen Vermogen)
Het is vaak verstandig om geld te lenen (hefboomeffect) wanneer jij een beleggingspand wenst te kopen. Uiteraard dien je op te letten dat je niet een te hoge LTV hebt, zodat jij in de toekomst problemen met de geldverstrekker zou kunnen krijgen, indien de markt inzakt. Wanneer je als investeerder geld leent om een vastgoedobject aan te komen is het verstandig om te kijken naar het Rendement op jouw Eigen Vermogen. Je kijkt dan als het ware naar het rendement dat jij maakt op het gedeelte eigen geld dat jij inbrengt. Indien jij het netto rendement erbij pakt (jaarhuur – exploitatiekosten) en deze deelt door je eigen inbreng kun jij jouw REV berekenen. Zo is ook te bepalen of het interessant zou kunnen zijn om wel of geen lening aan te gaan inzake de desbetreffende investering in vastgoed.
Kapitalisatiefactor
Indien jij in jouw (vrienden)kring iemand hoort zeggen dat hij voor 12 keer een pand heeft kunnen kopen bedoelt hij of zij waarschijnlijk dat hij 12 x de huur heeft betaald voor het pand. Het is dus een manier om de ‘stenen’ te waarderen. Wanneer de prijs van het vastgoed stijgt, zal de kapitalisatiefactor toenemen en de BAR afnemen. Je kunt zelf de kapitalisatiefactor berekenen door de koopprijs van het desbetreffende object te delen door de huurprijs. Eigenlijk is dit een vorm van waarderen welke vaak op ‘de achterkant van een bierviltje’ wordt gedaan.
Kortom er zijn tal van termen in het vastgoed waar jij nu beter over kan meepraten! Indien jij nog termen mist, laat het ons dan hieronder als reactie weten. Wil jij meer lezen over investeren in vastgoed lees dan eens de artikelen over: DIRECT of INDIRECT investeren in vastgoed, de 4 gouden tips voor beleggen in vastgoed of wat een DCF discounted cash flow diagram is?
*LET OP Investormania.nl heeft in bovengenoemde content gebruik gemaakt van enkele affiliate links. Indien jij op één van deze links klikt, zal jij worden doorverwezen naar de website van de aanbieder. Wanneer jij via deze link iets koopt, dan krijgt Investormania.nl daar een kleine vergoeding voor. Deze vergoeding wordt door het bedrijf aan Investormania.nl betaald en heeft geen enkele gevolgen voor jou. Jij betaalt dus de originele prijs en niets extra’s. Investormania.nl geeft alleen tips en informatie ter kennisgeving en wij zijn op geen enkele wijze aansprakelijk. Dit artikel bevat geen financieel advies. Investormania.nl is geen financieel expert en wij delen alleen onze eigen ervaringen en kennis over diverse mogelijke investeringen en beleggingen. Je dient altijd zelf goed onderzoek te doen want investeren en beleggen brengt risico’s met zich mee, je zou een (groot) deel van jouw inleg kunnen verliezen.