Wat is het inflatiespook?

Het zal je niet zijn ontgaan. De afgelopen maanden is werkelijk alles duurder geworden. Denk aan het pompen bij het benzinestation, tot een brood kopen in de supermarkt. De inflatie neemt weer explosief toe de laatste maanden naar zelfs het hoogste punt in twintig jaar. Waar komt dit inflatiespook vandaan?

Simpel geredeneerd is de groei van de aantrekkende economie voor een groot gedeelte debet aan het inflatiespook. Na corona heeft Nederland zich snel en sterk herstelt en veert heel Europa snel op na de coronaperiode. Echter nu de economie weer op volle toeren aan het draaien is krijg je ook te maken met een stijgende inflatie, ofwel hogere prijzen voor diverse goederen en diensten. Dit heeft weer een negatief effect op onze koopkracht.

Met name de energieprijzen zijn enorm gestegen. Gasprijzen zijn echt met tientallen procenten omhoog geschoten en ook elektriciteit is flink gestegen. Het inflatie percentage is in Nederland zelfs zoveel gestegen dat wij in het rijtje van Europese landen staan met de hoogste stijging.

Dienen wij ons zorgen te maken met deze inflatiepercentage?

Een rente percentage van circa 2% is ideaal voor Nederland, aldus diverse economen. Doordat er lichte prijsstijgingen zijn, zullen mensen namelijk meer aankopen doen. Indien men namelijk besluit om langer te wachten, alvorens een product te kopen, dan zal het product weer duurder zijn geworden. Verder is inflatie erg fijn voor partijen met schulden. De lening die jij vandaag de dag afsluit wordt namelijk door het inflatiepercentage uit zichzelf minder waard.

Door een te hoge inflatie zullen prijzen sneller stijgen en hierdoor kan men juist minder gaan uitgeven. Dit zal ervoor zorgen dat de economie wordt afgeremd en de spaargelden van het spaarzame volk ‘de Nederlands’ verdampt. De grootste zorg is echter dat men bang is dat de hoge inflatie leidt tot een loonprijsspiraal.

Wat is een loonprijsspiraal?

Doordat vakbonden zien dat de prijzen door de inflatie snel stijgen zal men een hogere loonsverhoging eisen om zo toch de koopkracht te behouden. Echter wanneer er hogere lonen worden geëist zullen de bedrijven ook weer de goederen dienen te verhogen. Dit impliceert dat alles wederom duurder wordt en dan zullen de vakbonden weer hogere looneisen gaan eisen. Dit gebeurde er in de jaren 70 (stagflatie) en hierdoor liep de werkloosheid in die periode in Nederland hard op.

Niemand weet hoe lang dit inflatiespook door de Eurozone blijft vliegen, echter kan het nog wel eens langer gaan duren dan diverse economen op voorhand hadden bedacht. Er zijn enkele investeringen welke vaak enige zekerheid tegen inflatie bieden ter bescherming. Denk bijvoorbeeld aan goud, kunst, vastgoed, whisky of kunst.

*LET OP Investormania.nl heeft in bovengenoemde content gebruik gemaakt van enkele affiliate links. Indien jij op één van deze links klikt, zal jij worden doorverwezen naar de website van de aanbieder. Wanneer jij via deze link iets koopt, dan krijgt Investormania.nl daar een kleine vergoeding voor. Deze vergoeding wordt door het bedrijf aan Investormania.nl betaald en heeft geen enkele gevolgen voor jou. Jij betaalt dus de originele prijs en niets extra’s. Investormania.nl geeft alleen tips en informatie ter kennisgeving en wij zijn op geen enkele wijze aansprakelijk. Dit artikel bevat geen financieel advies. Investormania.nl is geen financieel expert en wij delen alleen onze eigen ervaringen en kennis over diverse mogelijke investeringen en beleggingen. Je dient altijd zelf goed onderzoek te doen want investeren en beleggen brengt risico’s met zich mee, je zou een (groot) deel van jouw inleg kunnen verliezen.