Pensioenbeleggen voor later. Hoe zit het met jouw pensioen?

Heb jij jezelf wel eens afgevraagd hoe het met jouw pensioen zit? Ben jij bijvoorbeeld werkzaam in loondienst? Grote kans dat jouw werkgever dan al voor jou spaart inzake jouw pensioen. Echter vaak is het verstandig om zelf ook nog te sparen voor later. Naast jouw pensioenvoorziening, AOW en zelf gespaard (belegd) vermogen is het wellicht ook een idee om te starten met pensioenbeleggen. Houd er wel rekening mee dat niet al de werkgevers jou de mogelijkheid geven om zelf pensioen op te bouwen.


AOW

Indien jij altijd in Nederland hebt gewerkt heb jij uiteindelijk recht op een AOW basisinkomen vanuit de overheid. Dit basisinkomen bedraagt per 1 januari 2021 voor een alleenwonende netto 1.218,19 EUR per maand en voor iemand die is getrouwd of samenwoont netto 832,86 EUR per maand. Je zult uiteindelijk AOW ontvangen als je de AOW pensioenleeftijd hebt bereikt, daarnaast dien jij in Nederland te hebben gewoond of gewerkt en dien je te zijn verzekerd voor de AOW.


PENSIOENBELEGGEN

Naast het bedrag welke hierboven staat omschreven, zul jij een pensioenuitkering ontvangen uit de pensioenpot welke het bedrijf, waar jij voor hebt gewerkt, heeft opgebouwd. Het is verstandig eens een kijkje te nemen op mijnpensioenoverzicht.nl voor het laatste overzicht inzake jouw opgebouwde pensioen. Hier is te zien hoeveel AOW en pensioen jij reeds hebt opgebouwd en wat jouw nabestaanden bijvoorbeeld zullen krijgen indien jij overlijd. Verder is hier duidelijk omschreven welke gebeurtenissen van invloed zijn op jouw pensioen.

Op de site mijnpensioenoverzicht.nl is echter niet te zien welk aanvullend pensioen jij zelf hebt gespaard/belegd. Deze derde pijler is erg belangrijk. We hebben in het verleden reeds geschreven wat een beleggingshorizon is en waarom het belangrijk is om nu alvast te beleggen voor later en hoe je bijvoorbeeld een dividend portefeuille opbouwt.

Naast het basisinkomen (AOW) vanuit de overheid, zul jij dus (mogelijk) een collectief pensioen ontvangen vanuit jouw werkgever. Indien jij niet in loondienst werkt zul jij sowieso je eigen pensioenvoorziening dienen op te bouwen en is het van belang dat jij hier op tijd mee begint. Indien je geen pensioen bij jouw werkgever opbouwt is het verstandig om andere potjes op te bouwen en gebruik te maken van de fiscale voordelen van de overheid door te starten met pensioenbeleggen.

Er zijn diverse aanbieders die producten aanbieden, waardoor jij makkelijk kunt beginnen met pensioenbeleggen. Wanneer je dus geen collectief pensioen opbouwt bij jouw werkgever, kun je gebruik maken van jouw vrije ruimte. Je vrije ruimte ook wel je jaarruimte genoemd. Dit is het bedrag dat jij van de overheid mag gebruiken om belastingvriendelijk extra pensioen op te bouwen. Met andere woorden de overheid zorgt ervoor dat jij rendement kan maken over jouw bruto inleg!


VRIJE RUIMTE

Met de belastingaangifte in mei dien jij dus aan te geven dat jij gebruik hebt gemaakt van jouw vrije (jaar) ruimte en hieromtrent zul jij dan nog afhankelijk van jouw inkomensschaal belasting van de overheid over terug krijgen. Je krijgt dus de mogelijkheid om rendement te maken over jouw bruto inleg. Realiseer je wel dat je niet bij dit geld kan voordat je met pensioen gaat. Wanneer je met pensioen gaat zul je ook niet in 1x dit bedrag op jouw rekening ontvangen, maar dien je er een pensioenproduct mee te kopen. Waardoor je bijvoorbeeld 20 jaar iedere maand 1.000 EUR ontvangt (afhankelijk van je opgebouwde vermogen).

Wanneer jouw werkgever niet jouw volledige vrije (jaar) ruimte heeft gebruikt kun je hier alsnog aanspraak op maken en met het overige bedrag gaan pensioenbeleggen. Het dus belangrijk om eens na te gaan of je nog vrije (jaar) ruimte over hebt De niet gebruikte vrije (jaar) ruimte wordt ook wel de reserveringsruimte genoemd. Dit bedrag wat afgelopen jaren (tot maximaal 7 jaren terug) is overgebleven mag je alsnog gebruiken om jouw pensioen mee aan te vullen. Er zijn diverse gratis tools online te vinden om jouw jaarruimte/reserveringsruimte te berekenen.


CONCLUSIE

Kortom, naast AOW uitkering en mogelijke collectieve pensioenuitkering vanuit jouw werk, kun je ook zelf pensioen opbouwen door bijvoorbeeld te starten met pensioenbeleggen (DeGiro, BrandNewDay, Saxo Bank, etc). Je zult dan pensioen opbouwen middels rentesparen of indexbeleggen. De overheid geeft jou dus de mogelijkheid, middels de vrije (jaar) ruimte om te beleggen met een bruto inleg en over dit bruto bedrag rendement op rendement te maken. Uiteindelijk zul je pas belasting dienen te betalen wanneer het pensioenbedrag wordt uitgekeerd. Hieronder nog een overzicht om het te verduidelijken.


VOORBEELD

Stel je hebt een vrije (jaar) ruimte van 4,500 EUR en jouw werkgever heeft geen collectieve pensioenvoorziening voor jou dan kun je zelf gaan starten met pensioenbeleggen. Dit bedrag van 4,500 EUR zul je dan dienen over te maken naar een aanbieder omtrent pensioenbeleggen en in mei met de belastingaangifte dien jij aan te geven dat je de 4,500 EUR hebt gebruikt en hier zul je dan jouw reeds betaalde inkomstenbelasting over terug ontvangen! Wanneer jij tevens iedere maand een vast bedrag stort op jouw pensioenbeleggingsrekening zal je vermogen sneller groeien. Laat de tijd in jouw voordeel werken en ben klaar voor later! Heb jij verder al nagedacht om te beleggen voor jouw kind? Lees dan hier verder!

*LET OP Investormania.nl heeft in bovengenoemde content gebruik gemaakt van enkele affiliate links. Indien jij op één van deze links klikt, zal jij worden doorverwezen naar de website van de aanbieder. Wanneer jij via deze link iets koopt, dan krijgt Investormania.nl daar een kleine vergoeding voor. Deze vergoeding wordt door het bedrijf aan Investormania.nl betaald en heeft geen enkele gevolgen voor jou. Jij betaalt dus de originele prijs en niets extra’s. Investormania.nl geeft alleen tips en informatie ter kennisgeving en wij zijn op geen enkele wijze aansprakelijk. Dit artikel bevat geen financieel advies. Investormania.nl is geen financieel expert en wij delen alleen onze eigen ervaringen en kennis over diverse mogelijke investeringen en beleggingen. Je dient altijd zelf goed onderzoek te doen want investeren en beleggen brengt risico’s met zich mee, je zou een (groot) deel van jouw inleg kunnen verliezen.