Starten met beleggen, hoe dan?

 

 

 

 

 

 

Je hoort al de wilde verhalen om je heen. Vrienden hebben hoge rendementen behaald met hun tesla aandeel en jij wilt eigenlijk ook wel eens beginnen met een eigen aandelenportefeuille op te bouwen. Maar hoe dan?

 

 

 

 

 

 

 

 

Het is erg belangrijk om voordat je lukraak aandelen begint te kopen jezelf enkele vragen stelt. Wat is bijvoorbeeld de reden dat je gaat beleggen? Het maakt namelijk een groot verschil of je voor een nieuwe auto gaat beleggen of voor je pensioen. Naast het feit dat je jezelf kunt afvragen of het überhaupt verstandig is om te beleggen voor een nieuwe auto is het van belang om te weten wanneer je het geïnvesteerde geld beschikbaar wilt hebben. Met andere woorden jouw beleggingshorizon (voor meer informatie over het begrip beleggingshorizon, klik hier) is van belang. 

Indien je vandaag de dag 25 jaar oud bent en graag een buffer voor later wilt realiseren, is het verstandig om te starten met beleggen. Een beleggingsrekening openen is de eerste stap (hier volgt later een specifiek artikel over). Vervolgens moet je jezelf afvragen hoeveel tijd (hoeveel jaar) je tot je beschikking hebt aangezien dit weer in relatie staat tot het risico dat je wil/kan lopen op jouw investeringen. Indien je volledig in aandelen gaat beleggen en niet in obligaties is jouw desbetreffende risico profiel groter. 

Wij adviseren om eerst na te gaan waarom je wilt beleggen, vervolgens jouw beleggingshorizon te bepalen en daarna te kijken bij welk risico jij jezelf prettig voelt. Wees je bewust van de risico’s welke beleggen met zich meebrengt en beleg alleen met geld wat je voor de langere tijd kan missen. Daarbij is het verstandig om de aandelen te diversifiëren, waardoor je in verschillende markten, sectoren, geografische aanwezigheid belegd. Realiseer je verder dat niemand in de geschiedenis van beleggen exact het juiste moment kan bepalen om een aandeel te kopen of te verkopen. Daarom is het verstandig om in trances een bepaald aandeel te kopen. Stel dat Shell vandaag de dag €11,– waard is en je wilt €1000,– beleggen in Shell, dan kun je in 2 weken tijd bijvoorbeeld op 3 verschillende momenten voor 1/3 deel van €1.000,– aandelen kopen. 

Uiteraard kun je ook een index volgen of index trackers aanschaffen om het risico enigszins te spreiden. Wij van investormania.nl wensen je veel succes met de eerste stappen in de beleggingswereld en hopen dat je veel kennis en tips & tricks op onze site kan vinden! Weet jij al wat jouw beleggingshorizon is? Zo nee, klik dan eens hier en lees er meer over.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*LET OP Investormania.nl heeft in bovengenoemde content gebruik gemaakt van enkele affiliate links. Indien jij op één van deze links klikt, zal jij worden doorverwezen naar de website van de aanbieder. Wanneer jij via deze link iets koopt, dan krijgt Investormania.nl daar een kleine vergoeding voor. Deze vergoeding wordt door het bedrijf aan Investormania.nl betaald en heeft geen enkele gevolgen voor jou. Jij betaalt dus de originele prijs en niets extra’s. Investormania.nl geeft alleen tips en informatie ter kennisgeving en wij zijn op geen enkele wijze aansprakelijk. Dit artikel bevat geen financieel advies. Investormania.nl is geen financieel expert en wij delen alleen onze eigen ervaringen en kennis over diverse mogelijke investeringen en beleggingen. Je dient altijd zelf goed onderzoek te doen want investeren en beleggen brengt risico’s met zich mee, je zou een (groot) deel van jouw inleg kunnen verliezen.