Voor startende beleggers is het van belang om te bepalen wat hun beleggingshorizon is. Maar wat is nu een beleggingshorizon? Kort gezegd gaat het over de periode waarin jij beschikt over een geldbedrag (vermogen) om te beleggen en dat jij dit geldbedrag niet hoeft aan te wenden voor overige zaken.

Een beleggingshorizon is dus verschillend per persoon en per belegging. Indien een student begint met beleggen voor zijn of haar pensioen heeft deze een lange termijn beleggingshorizon (+/- 50 jr). Hierdoor hoeft de student een minder hoog risico te nemen dan iemand die nog maar 10 jaar te gaan heeft alvorens diegene de pensioen gerechtelijke leeftijd bereikt. Want in een kortere periode zal een hoger rendement dient te worden behaald.

Aan de andere kant kan een student ook juist wat meer risico nemen omdat men nog heel veel jaren heeft om rendement te realiseren. Zo kan een student wat meer in aandelen beleggen en pas later meer in obligaties of trackers gaan beleggen, zodat naarmate de pensioenleeftijd in beeld komt deze persoon meer zekerheden heeft omtrent de beleggingswaarde van zijn of haar beleggingsportefeuille.

Echter indien je niet veel risico wilt lopen zal je niet al de gelden in aandelen dienen te stoppen maar ook obligaties kunnen aanschaffen. Daarnaast kan je middels ETF’s (indextrackers) bepaalde sectoren volgen door niet al de aandelen in die sector te kopen. Je koopt als het ware een mandje met aandelen waardoor jouw risico enigszins is beperkt.

Er zijn verschillende beleggingsinstrumenten welke men gebruikt voor een lange termijn horizon of voor een korte termijn horizon. Diverse beleggingsinstrumenten als obligaties, aandelen, ETF’s of beleggingsfondsen worden gebruikt voor de langere termijn. Daarnaast gebruikt men vaak opties, turbo’s of futures voor de korte termijn.

Kortom bedenk eerst waarom je wilt gaan beleggen en wanneer je de gelden nodig denkt te hebben. Als je weet dat je belegt voor je pensioen dan kun je iedere maand een bedrag sparen op je beleggingsrekening en bijvoorbeeld dividend aandelen kopen en/of obligaties voor de langere termijn. Lees hier meer over het opbouwen van een dividend portefeuille.

Veel succes met het bepalen van jouw beleggingshorizon, wij van investormania.nl hopen dat je veel aan de tips & tricks op onze website hebt!

*LET OP Investormania.nl heeft in bovengenoemde content gebruik gemaakt van enkele affiliate links. Indien jij op één van deze links klikt, zal jij worden doorverwezen naar de website van de aanbieder. Wanneer jij via deze link iets koopt, dan krijgt Investormania.nl daar een kleine vergoeding voor. Deze vergoeding wordt door het bedrijf aan Investormania.nl betaald en heeft geen enkele gevolgen voor jou. Jij betaalt dus de originele prijs en niets extra’s. Investormania.nl geeft alleen tips en informatie ter kennisgeving en wij zijn op geen enkele wijze aansprakelijk. Dit artikel bevat geen financieel advies. Investormania.nl is geen financieel expert en wij delen alleen onze eigen ervaringen en kennis over diverse mogelijke investeringen en beleggingen. Je dient altijd zelf goed onderzoek te doen want investeren en beleggen brengt risico’s met zich mee, je zou een (groot) deel van jouw inleg kunnen verliezen.