Vandaag de dag zijn er meer mensen dan ooit bezig met beleggen. Daarnaast is spreiding een belangrijk onderdeel van ieders beleggingsportefeuille. Een veel genoemde term is dan ook dat men steeds vaker investeert in ETF’s om zo minder risico in de portefeuille te hebben. Maar wat is een ETF precies en wat kun je hiermee?

ETF is een afkorting voor Exchange Traded Fund, het is een beleggingsproduct wat ook wel een tracker wordt genoemd. Het doel van een ETF is om hetzelfde beleggingsresultaat (in rendement en risico) te behalen als de onderliggende beursindex. Wanneer jij een ETF koopt koop je dus eigenlijk de index. Er zijn diverse aanbieders van verschillende ETF’s en daardoor is het soms lastig om door de bomen het bos nog te zien. De aanbieders bedenken een ETF en brengen deze dan op de markt. Stel dat een aanbieder bijvoorbeeld een AEX ETF in de markt zet, dan zal deze ETF de AEX volgen en heb jij als investeerder door hiervan 1 ETF te kopen eigenlijk een spiegelbeeld van de gehele AEX in je portefeuille.

Met andere woorden je hebt maar één keer de transactiekosten en je hebt alsnog geïnvesteerd in de 25 onderliggende aandelen van de AEX. Hierdoor is jouw risico verspreid. De aanbieder van deze AEX ETF zal ervoor zorgen dat deze ETF een kopie is van de AEX door in dezelfde verhouding als in de AEX de aandelen te kopen. Uiteraard beleg je nog steeds alleen in Nederland en kan deze AEX ETF een mooi onderdeel zijn van een divers beleggingsprofiel. Kortom een ETF is een relatief eenvoudig en zeer transparant beleggingsinstrument, echter dien jij jezelf te realiseren dat ook een ETF geen wondermiddel is. Wanneer de onderliggende beursindex (bijvoorbeeld de AEX) daalt, dan zal ook de ETF dalen. Andersom geldt dit natuurlijk ook, wanneer de AEX stijgt zal de waarde van de ETF ook stijgen.

Hopelijk ben je nu iets wijzer geworden inzake ETF’s. Ben je benieuwd waar je op moet letten bij het aankopen van ETF’s  lees dan dit artikel: “Waar dien je op te letten met de aankoop van ETF’s?” Mocht je meer willen weten over de voordelen van ETF’s lees dan ook dit artikel:  “De voordelen van ETF’s”. 

 

 

 

 

 

 

 

*LET OP Investormania.nl heeft in bovengenoemde content gebruik gemaakt van enkele affiliate links. Indien jij op één van deze links klikt, zal jij worden doorverwezen naar de website van de aanbieder. Wanneer jij via deze link iets koopt, dan krijgt Investormania.nl daar een kleine vergoeding voor. Deze vergoeding wordt door het bedrijf aan Investormania.nl betaald en heeft geen enkele gevolgen voor jou. Jij betaalt dus de originele prijs en niets extra’s. Investormania.nl geeft alleen tips en informatie ter kennisgeving en wij zijn op geen enkele wijze aansprakelijk. Dit artikel bevat geen financieel advies. Investormania.nl is geen financieel expert en wij delen alleen onze eigen ervaringen en kennis over diverse mogelijke investeringen en beleggingen. Je dient altijd zelf goed onderzoek te doen want investeren en beleggen brengt risico’s met zich mee, je zou een (groot) deel van jouw inleg kunnen verliezen.