Wat is een persoonlijke holding?

 

Nadat men een B.V. opricht is het vaak verstandig om tevens een persoonlijke holding (B.V.) op te richten. Een persoonlijke holding is een B.V. welke je voor jezelf opricht. Deze B.V. (holding) kun je gebruiken om aandelen te houden in andere bedrijven en om bijvoorbeeld diverse waardevolle andere zaken (leningen/gronden etc) te bewaren. Door de persoonlijke holding heb je ook diverse belastingvoordelen welke ervoor zorgen dat jij geld kan besparen op het moment dat een werk B.V. wordt verkocht (waar jij aandelen van hebt in jouw persoonlijke holding).

Top 3 voordelen van een persoonlijke holding

1. Minder belasting betalen

Zorg ervoor dat je niet teveel belasting betaalt. Wanneer je de winst niet uitkeert blijft de winst onbelast in de holding. Hier kun jij dan weer mee investeren. Let wel op dat je altijd  het minimale salaris van €48.000,– er jaar dient uit te betalen aan de Directeur Grootaandeelhouder. Wanneer er nog niet voldoende middelen zijn om dit bedrag uit te betalen kun je een brief met verzoek tot verlaging van het DGA salaris opsturen naar de belastingdienst.

2. Risico’s beperken

Gebruik  de persoonlijke holding om risico’s af te dekken. Door bepaalde patenten of andere waardevolle bezittingen over te hevelen naar jouw persoonlijke holding (bedrijfspand, pensioenrechten etc), kunnen mogelijke schuldeisers van jouw werk-b.v. niet bij deze waardevolle bezittingen komen. Let wel dat er uitzonderingen zijn waardoor schuldeisers alsnog aanspraak kunnen maken op de bezittingen in de persoonlijke holding.

3. Deelnemingsvrijstelling 

Veel minder belasting bij een mogelijke verkoop. Door de deelnemingsvrijstelling is er een groot verschil tussen aandelen welke worden verkocht van een natuurlijk persoon of wanneer deze aandeel in een persoonlijke holding zijn ondergebracht. De natuurlijke persoon betaalt 25% inkomstenbelasting en de persoonlijke holding die aandelen in de werk b.v. heeft betaalt geen belasting door de deelnemingsvrijstelling.

Kortom waarom een persoonlijke holding?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn er diverse voordelen te behalen met het oprichten van een persoonlijke holding. Het is daarom slim om een holding op te richten als je ook een werk-B.V. opricht. Stel dat jij op een gegeven moment jouw (succesvolle) werk-B.V. voor een goede prijs verkoopt, dan zul je minder belasting dienen te betalen door jouw persoonlijke holding. De eventuele winst welke jij hebt gerealiseerd valt namelijk in de persoonlijke holding waardoor je makkelijker dit bedrag in een ander bedrijf kan investeren of in je pensioen. Wanneer je een B.V. doet oprichten en erover nadenkt ook een persoonlijke holding op te richten, doe dan altijd gedegen eigen onderzoek en kies een betrouwbare partij of notaris.

*LET OP Investormania.nl heeft in bovengenoemde content gebruik gemaakt van enkele affiliate links. Indien jij op één van deze links klikt, zal jij worden doorverwezen naar de website van de aanbieder. Wanneer jij via deze link iets koopt, dan krijgt Investormania.nl daar een kleine vergoeding voor. Deze vergoeding wordt door het bedrijf aan Investormania.nl betaald en heeft geen enkele gevolgen voor jou. Jij betaalt dus de originele prijs en niets extra’s. Investormania.nl geeft alleen tips en informatie ter kennisgeving en wij zijn op geen enkele wijze aansprakelijk. Dit artikel bevat geen financieel advies. Investormania.nl is geen financieel expert en wij delen alleen onze eigen ervaringen en kennis over diverse mogelijke investeringen en beleggingen. Je dient altijd zelf goed onderzoek te doen want investeren en beleggen brengt risico’s met zich mee, je zou een (groot) deel van jouw inleg kunnen verliezen.