Wat te doen tegen inflatie?

 De inflatie in Nederland is vandaag de dag erg hoog. Meerdere krantenkoppen schreeuwen de percentage over de schutting. Normaal gesproken wordt een inflatie van 2% gezien als goed voor de economie. Doordat de inflatie nu al enkele maanden achter elkaar zeer hoog is neemt ook de waarde van het vermogen af. Hoe kun je jezelf daartegen wapenen?

 

Inflatie

Een ander woord voor inflatie is ook wel geldontwaarding. De waarde van geld daalt in waarde. Met andere woorden vandaag de dag is jouw euro minder waard dan een jaar geleden. Hierdoor is de kop koffie en het brood duurder geworden. Jouw koopkracht daalt dus als de inflatie stijgt.

 

Prijzen stijgen

Alles wordt door de inflatie duurder. Vooral de energieprijzen zijn enorm gestegen en dat duwt de inflatie dan ook weer omhoog. Iedere Nederlander merkt dit in haar portemonnee. Voor een goede economie is stabiliteit belangrijk, echter door de laatste ontwikkelingen is de zekerheid in de markt verdwenen en is het alles behalve stabiel te noemen.

 

Invloed van inflatie

Door de hogere inflatie zien men de gelden op de spaarrekening ‘verdampen’. Doordat de waarde van de gelden minder wordt is jouw spaarrekening dus ook iedere maand net wat minder waard. Zoals nu ook is te zien zijn centrale banken de rente aan het verhogen waardoor het duurder wordt om te lenen. Dit zorgt ervoor dat de economische groei wordt vertraagd en daardoor kan dit een negatief effect hebben op de aandelenkoersen.

 

Wat te doen tegen de inflatie?

Een investering in edelmetalen als goud kan een bescherming bieden tegen de hogere inflatie. Echter onthoud wel dat je geen rente ontvangt over deze investeringen. Daarbij kan een investering in vastgoed jouw vermogen beschermen tegen de inflatie. Contracten stijgen vaak mee met de inflatieverhogingen, daardoor stijgt de onderliggende waarde van het vastgoed vaak ook mee met de inflatie.

 

*LET OP Investormania.nl heeft in bovengenoemde content gebruik gemaakt van enkele affiliate links. Indien jij op één van deze links klikt, zal jij worden doorverwezen naar de website van de aanbieder. Wanneer jij via deze link iets koopt, dan krijgt Investormania.nl daar een kleine vergoeding voor. Deze vergoeding wordt door het bedrijf aan Investormania.nl betaald en heeft geen enkele gevolgen voor jou. Jij betaalt dus de originele prijs en niets extra’s. Investormania.nl geeft alleen tips en informatie ter kennisgeving en wij zijn op geen enkele wijze aansprakelijk. Dit artikel bevat geen financieel advies. Investormania.nl is geen financieel expert en wij delen alleen onze eigen ervaringen en kennis over diverse mogelijke investeringen en beleggingen. Je dient altijd zelf goed onderzoek te doen want investeren en beleggen brengt risico’s met zich mee, je zou een (groot) deel van jouw inleg kunnen verliezen.