Woningbelegger gaat meer betalen

Eindelijk is het langverwachte coalitieakkoord bekend. Het kabinet heeft hierin duidelijk aandacht besteed aan het oplossen van de problematiek op de woningmarkt. Wat stond er in dit coalitieakkoord wat van belang is voor de (particuliere) woningbelegger?

Allereerst is er meer geld beschikbaar voor de nieuwbouw. In een periode van 10 jaar zal het kabinet een bedrag van circa 7,5 miljard beschikbaar stellen om de bereikbaarheid van nieuwe woningen te vergroten en zal tevens de verhuurderheffing worden afgebouwd. Tevens lijkt het erop dat er een dreigende verdere regulering van de huurprijzen zal plaatsvinden in de woningmarkt.

 

Daarnaast wordt de overdrachtsbelasting, welke al reeds van 2% is verhoogd naar 8%, volgend jaar verhoogd naar 9%! Vanaf 1 januari 2023 dient de belegger in woningen en niet woningen dus 9% overdrachtsbelasting te betalen. Door deze verhoging zal de schatkist ongeveer 450 miljoen per jaar extra worden gespekt.

Verder zal het leegwaarderatio vanaf 1 januari 2023 worden afgeschaft. Hierdoor kan de belegger niet meer op grond van lagere huurinkomsten een lagere woz waarde hanteren voor de vermogensredementsheffing. Doordat de leegwaarderation zal worden afgeschaft zullen pandeigenaren meer vermogensrendement dienen te betalen. Hierdoor zullen de inkomsten in box 3 (uit vermogen) worden belast op basis van het werkelijke rendement.

*LET OP Investormania.nl heeft in bovengenoemde content gebruik gemaakt van enkele affiliate links. Indien jij op één van deze links klikt, zal jij worden doorverwezen naar de website van de aanbieder. Wanneer jij via deze link iets koopt, dan krijgt Investormania.nl daar een kleine vergoeding voor. Deze vergoeding wordt door het bedrijf aan Investormania.nl betaald en heeft geen enkele gevolgen voor jou. Jij betaalt dus de originele prijs en niets extra’s. Investormania.nl geeft alleen tips en informatie ter kennisgeving en wij zijn op geen enkele wijze aansprakelijk. Dit artikel bevat geen financieel advies. Investormania.nl is geen financieel expert en wij delen alleen onze eigen ervaringen en kennis over diverse mogelijke investeringen en beleggingen. Je dient altijd zelf goed onderzoek te doen want investeren en beleggen brengt risico’s met zich mee, je zou een (groot) deel van jouw inleg kunnen verliezen.