Zelf beleggen of middels een fonds beleggen?

 

 

Wanneer jezelf niet de tijd hebt om iedere dag jouw aandelenportefeuille bij te houden en actief ermee bezig te zijn, kan fondsbeleggen ook een aantrekkelijk alternatief zijn. Wij hebben voor het gemak enkele voordelen van fondsbeleggen of zelf beleggen onder elkaar gezet:

BELEGGEN IN EEN FONDS

Indien je kiest om te beleggen middels een fonds heb je als belegger de mogelijkheid om in diverse sectoren te beleggen. Er zijn diverse fondsen die een enorme spreiding in het fonds hanteren. Die spreiding kan zijn ingebouwd door in verschillende sectoren, bedrijven, en in diverse continenten te investeren. Hierdoor heeft de belegger minder schade als één aandeel van een specifiek bedrijf slecht loopt. Daarbij bespaar je als belegger veel tijd en geld omdat je niet zelf de verschillende aandelen dient aan te schaffen. Hierdoor bespaar je diverse malen de transactiekosten. Daarbij zal het fonds worden beheerd door een fondsbeheerder welke iedere dag met het fonds in de weer is. De fondsbeheerder zal waarschijnlijk beter op de hoogte zijn van de veranderingen in de markt. Daarbij werkt een fondsbeheerder vaak in een team waardoor er meerdere ‘slimme koppen’ bij elkaar zitten om keuzes te maken met betrekking tot het desbetreffende fonds.

ZELF BELEGGEN

Wanneer je niet voor een beleggingsfonds kiest maar zelf aandelen kiest en daarmee een eigen portfolio opstelt dien je goed in de gaten te houden dat je telkenmale transactiekosten betaalt. Bij een éénmalige transactie vallen deze kosten wel mee, echter wanneer je als belegger vaker nieuwe aandelen koopt en verkoopt, worden er telkens transactiekosten betaald. Dit kan over een langere periode een groot deel van je mogelijke rendement beperken. Uiteraard heb je wel zelf de teugels in handen om wanneer jij wilt aandelen te kopen of te verkopen. Je kunt uiteraard ook kijken naar diverse fondsen en een schaduw portfolio opbouwen. Bekijk eens het fonds van de top belegger Warren Buffet (Berkshire Hathaway) om ideeën op te doen voor je eigen samenstelling. 

Uiteraard kun je ook altijd nog kiezen voor een combinatie door zelf een aandelenportfolio op te bouwen en een gedeelte van je vermogen te beleggen in (diverse) fondsen. Kijk nog een rustig rond op onze site voor meer relevante artikelen inzake beleggen. 

 

 

 

*LET OP Investormania.nl heeft in bovengenoemde content gebruik gemaakt van enkele affiliate links. Indien jij op één van deze links klikt, zal jij worden doorverwezen naar de website van de aanbieder. Wanneer jij via deze link iets koopt, dan krijgt Investormania.nl daar een kleine vergoeding voor. Deze vergoeding wordt door het bedrijf aan Investormania.nl betaald en heeft geen enkele gevolgen voor jou. Jij betaalt dus de originele prijs en niets extra’s. Investormania.nl geeft alleen tips en informatie ter kennisgeving en wij zijn op geen enkele wijze aansprakelijk. Dit artikel bevat geen financieel advies. Investormania.nl is geen financieel expert en wij delen alleen onze eigen ervaringen en kennis over diverse mogelijke investeringen en beleggingen. Je dient altijd zelf goed onderzoek te doen want investeren en beleggen brengt risico’s met zich mee, je zou een (groot) deel van jouw inleg kunnen verliezen.